Pre ili kasnije, mnoge porodice suočavaju se sa preseljejem to jeste selidbom. Kao što selidba može biti za roditelje, iskustvo može biti još traumatičnije za decu, koja možda nisu deo odluke o preseljenju i možda je još ne razumeju.

Deca mogu zahtevati malo vremena i posebne pažnje tokom tranzicije. Isprobajte ove savete za seldbe kako biste proces učinili manje stresnim za sve.

Donošenje odluke za preseljenje

Kao što razmišljate o selidbi, odmerite prednosti te promene u odnosu na udobnost koju osnovna okolina, škola i društveni život pružaju vašoj deci.

Ako se vaša porodica nedavno suočila sa velikom životnom promenom, poput razvoda ili smrti, možda biste želeli da odložite selidbu, ako je moguće, da biste deci dali vremena da se prilagode.

Odluka o preseljenju može vam biti protiv vaše želje, možda zbog posla ili finansijskih problema. Čak i ako niste zadovoljni selidbom, pokušajte da zadržite pozitivan stav o tome. Tokom prelaznog perioda, raspoloženje i stavovi roditelja mogu u velikoj meri uticati na decu, koja možda traže sigurnost.

Rasprava o selidbi sa decom

Bez obzira na okolnosti, najvažniji način pripreme dece za selidbe je razgovor o tome.

Pokušajte im dati što više informacija o selidbi što je pre moguće. Odgovorite na pitanja potpuno i istinito i budite osjetljivi i na pozitivne i na negativne reakcije. Čak i ako vaša selidba znači poboljšanje porodičnog života, deca to uvek ne razumeju i mogu biti usmereni na zastrašujuće aspekte promene.

Uključivanje dece u planiranje što je više moguće omogućava im da se osećaju kao učesnici u procesu potrage za novim domom ili u potrazi za novom školom. Ovo može učiniti da se promena oseća manje kao da je izforsirana.

Ako se selite u istom gradu, najčešće su to selidbe Beograd, pokušajte povesti svoju decu da posete novu kuću (ili je vidite kako se gradi) i istraže novi kvart.

Za medjunarodne selidbe sa decom pružite što više informacija o novom domu, gradu i državi (ili državi). Pristupite internetu da biste saznali više o zajednici. Naučite gde deca mogu da učestvuju u omiljenim aktivnostima. Pogledajte da li rođak, prijatelj ili čak agent za nekretnine može da slika novu kuću i novu školu za vaše dete.